egy pillanat...

Csoportos vak érzékenyítő program

Csoportos vak érzékenyítő program

A VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK hétköznapjait bemutató aktív program akár 30 fős csoportok részére

 

 „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

Antoine de Saint-Exupéry

 

A Szabadulós Pince csapata nagy tapasztalattal rendelkezik a látó közönség komfort zónán kívüli játékos szórakoztatásában. Ezért 2017-ben elkészítettük az ország első teljesen vakon játszott krimi témájú játékát is.

Nagyon fontosnak tartjuk azonban a látássérült emberek iránti pozitív szemlélet és hozzáállás kialakítását valamint a segítségnyújtás módjának megtanítását látó társaink számára.

A most létre hozott érzékenyítő programunkkal szeretnénk elérni, hogy a résztvevők saját élményeiken keresztül kerüljenek közelebb a vak és gyengénlátó emberekhez, hogy felismerjék: a fogyatékossággal élők első sorban emberek, és csak másod sorban nehézségekkel folyamatosan szembesülő egyének.

Cserébe mit taníthatnak a vak vagy gyengénlátó emberek nekünk?

Amikor információkat szerzünk a világról, ezek legnagyobb részét az öt érzékszervünk közül a látás biztosítja számunkra, míg a többi érzékelésünk háttérbe szorul. A nem látók ezzel szemben kénytelenek nálunk sokkal nagyobb mértékben hagyatkozni a másik négy érzékszervükre, amelyek ennek következtében sokkal finomabbá és élesebbé válnak. A program ideje alatt - miközben a legtöbbet használt érzékszervünket átmenetileg nem használjuk - lehetőségünk nyílik megtapasztalni a világot egy másfajta „nézőpontból”.

Az érzékenyítő programunk több programelemet is tartalmaz, így alkalmassá válik nagyobb csoportok, iskolás osztályok, munkahelyi közösségek egyidejű és aktív részvételére. Célunk, hogy konkrét információk és gyakorlati tudás átadásával segítsük a korlátokkal élők beilleszkedését és boldogulását a látók mindennapjaiba.

A programot autentikusan a Vakok és Gyengénlátók Győri Egyesületének egy tagja vezeti. A rendezvény házigazdájaként munkatársaink is részt vesznek a lebonyolításban. Ezen felül - iskolás csoportok esetében - számítunk a gyerekeket kísérő pedagógusokra is, mert ők ismerik az egyes tanulókat, valamint az osztályok csoportdinamikáját, így az esetleges problémák kezelésében is segítségünkre lehetnek.

A program elemei:

Segédeszköz bemutató        
A foglalkozás során a fiatalok megismerkedhetnek és kipróbálhatják a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő mindennapi eszközöket, azok használatát.      
Beszélő, tapintható, hallható segédeszközök bemutatása, kipróbálása.  
Braille írás: Megismerhetik a pontírás történetét, a pontíráshoz szükséges eszközöket, a pontírás szabályait, valamint lehetőségük lesz Braille írás készítésére speciális írógép segítségével.

Közlekedés bemutatása, segítség nyújtás felajánlása            
A foglalkozás egy része a szabadtéri közlekedés gyakorlására is lehetőséget biztosít akadályokkal teli környezetben, látó segítő közreműködésével. Ezen felül az épületben történő közlekedést is gyakorolhatják a résztvevők biztonságos körülmények között, szemkötő segítségével. 

 

Korcsoport: 10-18 éves kor között pedagógus/felnőtt felügyelettel vehető igénybe. A pedagógus/felnőtt kísérő az ügyféltérben tartózkodhat, vagy a programban is részt vehet. 18 év felett felügyelet nélkül is részt lehet venni a programban.

Létszám: 3 csoport bontásban történik a program lebonyolítása, de maximum 3x10 fő lehet a csoportlétszám.

A program csoportos ára: br. 29.900,- Ft/csapat (max. 30 fő)

Játékidő: 90 perc

További információ kérése és időpont foglalás az info@szabadulospince.hu email címen, valamint a 06 30/7798-902 telefonszámon lehetséges.